Winter Barbecue – Gerookte eendenborst & boerenkool salade en heerlijke Orieto Classico van Villa Barbi - Wijnhuis Bodde

Winter BBQ Recept & Wijn

Winter BBQ Recept & Wijn

Winter Barbecue – Gerookte eendenborst & boerenkool salade

Wat ik met barbecueën heb – in de winter notabene? Dat is de schuld van Ralph de Kok. Hij is familie. Jaren geleden heeft hij mij ‘aangestoken’ met het BBQ virus en van hem leerde ik dat je het hele jaar door kunt barbecueën. Sterker nog: misschien passen de ‘rooksmaken’ van échte Argentijnse kolen bij een lekker stuk vlees of vis in deze tijd wel beter bij het gezellige haardvuur in huis. En bij de wijn natuurlijk!

Voor deze nieuwsbrief mogen we het Gerookte eendenborst & boerenkool salade -recept van Ralph gebruiken. Ook het beeldmateriaal is van hem. Kijk voor meer inspiratie van zijn hand eens op: www.ralphdekok.nl!

 

Ingrediënten:

Eendenborst | Grove boerenkool bladeren | Gele bieten | Rode bietenpuree | Turks brood | Sinaasappels | Bramen | Appelcider | Limoensap | Honing | Tijm | Sinaasappelglaze | Sojasaus | Pijnboompitten | Sinaasappelcrème | Olijfolie | Balsamicoazijn | Gember | Crème Fraîche | Zout | Rietsuiker | Rode peper | Ei | Yoghurt | Sinaasappelolie | Peper

De verhouding vlees versus groenten is 20-80%.

 

Bereiding:

De eendenborst wordt eerst een half uur gerookt op 110 graden C. Deze kan daarna worden afgekoeld en weggelegd. 

De rode en gele bieten worden gepoft, rechtstreeks in de gloeiende kolen tot ze gaar zijn, na circa 40 minuten (elke 10 minuten draaien). Pel de gepofte bieten en snijd de gele in dunne plakken. De rode bieten worden gepureerd met een scheutje olijfolie, balsamicoazijn, snuf zout, centimeter gember en een eetlepel crème fraîche. 

De glaze is van het sap van drie sinaasappels met twee lepels rietsuiker en een half rood pepertje ingekookt tot een dikke siroop. Zeven en op smaak maken met een eetlepel sojasaus.

Een sinaasappel wordt á viv gesneden en de partjes en bramen worden gemarineerd in 50 ml appelcider, sap van 1/2 limoen, 1 takje tijm en een eetlepel honing. 

De sinaasappelcrème:

45 gr eiwit

40 gr yoghurt

25 gr limoensap

180 ml sinaasappelolie

De eendenborst wordt gegrild op een medium heet gietijzeren rooster. Eerst de huidkant twee minuten tot deze goudbruin is. Daarna de vleeskant nog 6-8 minuten. Trancheren en aflakken met de glaze. 

De rode en groene boerenkool wordt aangemaakt met wat olijfolie, peper en zout. 

 

Onze wijnsuggestie:

Wij hebben gekozen voor de ontzettend lekkere Villa Barbi Orvietto Classico uit Umbrië, Italië.

Deze Orvieto Classico Villa Barbi met zijn fijne frisse zuren (sappige granny smith appel) en nootachtige smaak, past goed bij een licht groentegerecht, zoals bijvoorbeeld een salade van groente met geroosterde hazelnootjes, bij een crudité of bij paling. Als aperitief is deze wijn ook uitstekend te gebruiken door zijn frisheid en elegantie. Deze wijn bestaat voor 50% uit de kwalitatief goede grechetto druif, en is aangevuld met sauvignon blanc, vermentino en trebbiano.

Een fles kost €11,90.

Wij wensen u een smakelijke maaltijd!

Groeten, Danny

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Geen verzendkosten...

... vanaf €100 besteding!

Levertijd

1-3 werkdagen

Veilig betalen

iDeal , PayPal , CreditCard

Klantenservice

023-5846227 Info@wijnhuisbodde.nl