Menu
0

Bodega Bravo Escós - Priorat, Spanje

Lees het verhaal van Bodega Bravo Escós - Priorat, Spanje. En ontdek de historie van dit Catalaanse bedrijf, de mensen en hun wijnen!

 

Bodega Bravo Escós - Wijnmaken nieuwe stijl in de beste appellatie van Spanje

 

“Werk met de bodem. Leer hem kennen, experimenteer met de samenstelling van het land: klei, rotsen, leisteen, graniet, de contrasten... Het is niet het vat dat de ziel creëert, het is de bodem die karakter aan de wijn geeft.” Dat is de filosofie van Bravo Escós wijnmaker Pep Aguilar. Hij combineert kracht en elegantie, wat resulteert in wijnen die zowel interessant en verrassend van smaak zijn, als soepel en subtiel.

Heroïsche wijnbouw

 

De unieke wijnstreek Priorat, of Priorato, ligt in een indrukwekkende landschap in de provincie Tarragona, ten zuiden van de rivier de Ebro en op slechts 24 km van de zee. Priorat is een van de twee wijngebieden in Spanje met de hoogste wijnbouwkwalificatie (DOCa). De wijnbouw in dit gebied kun je heroïsch noemen. Steile hellingen, terras wijngaarden in combinatie met de brandende zon, koele zeewind en de mist van de bergen vormen de unieke omstandigheden om wijnen vol karakter en een ongeëvenaarde diepte van smaak en kwaliteit te kunnen maken. In Priorat is het bijna onmogelijk om grote machines te gebruiken, wijn maken in Priorat vereist expertise, zweet en hard werken. Daardoor is de productie beperkt, omdat de wijngaarden klein zijn en de opbrengsten laag. Dit maakt de prijs hoger en de beperkte beschikbaarheid draagt bij aan de exclusiviteit van Priorat-wijnen.

Korte geschiedenis van de streek Priorat

 

Priorat heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De naam "Priorat" komt van het Latijnse woord "prioratus", wat "priorij" betekent en in dit geval van de Priorij van Scala Dei. Rond 1163 vertelt een herder aan een rondreizende priester over een visioen, waarbij engelen via een ladder afdalen uit de hemel. Kort daarna beginnen monniken met de bouw van de priorij Scala Dei, de Trap van God. In de middeleeuwen speelden kloosters een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnbouw in Priorat. De monniken introduceerden nieuwe technieken en verbeterden de wijnbouw. ​​Ze ontwikkelden terrasvormige wijngaarden op steile hellingen en begonnen daar met de teelt van garnacha en carignan. Priorat is eeuwen later nog steeds het land van de rode wijn, garnacha (grenache) en cariñena (carignan) zijn hier nog altijd de twee belangrijkste lokale rode druiven. Slechts 5% van de geoogste druiven is wit. 

Bodega Bravo Escós en wijnmaker Pep Aguilar

 

Het wijnhuis, opgericht door Luis Bravo, ligt midden in de Priorat, met uitzicht op het dorp Torroja del Priorat. De wijngaarden liggen rondom de kelder en bieden een spectaculair uitzicht op Torroja en de Mont-Sant. De oudste wijnstokken zijn ongeveer 80 jaar oud en hebben voortdurend wisselende klimatologische omstandigheden uitstekend doorstaan. De druiven van de oudste wijnstoken worden doorgaans gebruikt voor de wijnen Roca D'Abellar en L'Escaleta. 

Na jarenlang te hebben gereisd als wijnconsulent, belandt wijnmaker Pep Aguilar meer dan 20 jaar geleden in Torroja. Het terroir, de brute energie, en de grote contrasten in het landschap met haar vulkanische grond van leisteen, as en mica, door de lokale bevolking llicorella genoemd fascineren Pep. Omdat het wijnhuis nog steeds elk jaar uitbreidt, worden er naast de inheemse wijnstokken nieuwe druivensoorten zoals Syrah en Cabernet geplant om zo meer mogelijkheden voor nieuwe wijnen of blends te creëren. Momenteel wordt zowel in de wijngaarden als in de kelder minimale interventie toegepast, wat betekent dat de natuur haar werk moet doen. Door samen te werken met de natuur en door pure en innovatieve technieken te gebruiken, haalt Bravo Escos het beste uit zowel inheemse druiven (garnacha en cariñena) als internationale variëteiten (syrah, cabernet-sauvignon en merlot). Pep zet zich in om een ​​nieuwe en moderne stijl Priorat-wijn te maken. Een wijn met traditionele kwaliteit, maar met frisheid, een goede zuurgraad, elegantie, finesse en spanning. Het is een eindeloos experiment. Maar dat is wat hem enthousiast houdt. Samen met Andreu en zijn team blijven ze de wijngaarden verkennen en uitbreiden om wijnliefhebbers te verrassen met interessante, nieuwe wijnen.

 

 

Lees meer
Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief De Wijn Bode

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je winkelwagen is nog leeg!

Totaal incl. btw:€0,00