Menu
0

Simonsig Estate - Stellenbosch, Zuid Afrika

Lees het verhaal van Simonsig Esate - Stellenbosch, Zuid Afrika. En ontdek de historie van dit Franse familiebedrijf, de mensen en hun wijnen!

 

SIMONSIG ESTATE - A FAMILY TRADITION OF FINE WINES

 

Simonsig is een van de populairste wijnhuizen van Zuid-Afrika. Binnen hun brede assortiment is er voor elke wijnliefhebber en voor elk budget wel een favoriete wijn. Zowel nationaal als internationaal wordt Simonsig gewaardeerd om de constant hoge kwaliteit van hun wijnen, maar ook om de inzet op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Simonsig heeft sinds de oprichting op vele fronten een voortrekkersrol en vervult voor veel wijnhuizen een voorbeeldfunctie.De naam Simonsig komt van het magnifieke uitzicht dat je vanuit het wijngoed op de Simonsberg hebt.

 

“OOM” FRANS MALAN - GEZICHTSBEPALENDE PIONIER VAN DE ZUID-AFRIKAANSE WIJNINDUSTRIE

Simonsig Estate is synoniem met de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, het wijngebied Stellenbosch en de familie Malan. Deze drie elementen zijn in het familiebedrijf nauw met elkaar verweven.

Oprichter van Simonsig, de legendarische “Oom” Frans Malan, was een van de gezichtsbepalende pioniers in het Stellenbosch van voor de grote doorbraak in de jaren negentig van de vorige eeuw. Als afstammeling van Hugenoten met een wijngeschiedenis uit de Franse Luberon, richtte Frans Malan in 1953 Simonsig Estate op. In 1968 was hij een van de eerste vijf wijnboeren in Zuid-Afrika die hun eigen wijn bottelden en zelf op de markt brachten. Frans Malan was ervan overtuigd dat een wijnmaker zijn eigen marketing moest verzorgen, dus bezocht hij nooit een restaurant zonder een fles zelf gebottelde wijn mee te nemen. Hij experimenteerde als een van de weinige wijnboeren al vroeg met druivenrassen zoals chardonnay en met keldertechnieken zoals het gebruik van eikenhout voor de rijping van rode en witte wijnen. In 1971 introduceerde hij de Kaapse Vonkel, het Zuid-Afrikaanse antwoord op champagne en gemaakt volgens de traditionele methode - officieel benoemd tot Méthode Cap Classique.

Om de verkoop van zijn estate bottled wijnen te stimuleren en zo de concurrentie aan te gaan met de handvol dominante spelers op de markt, nam hij in 1971 het initiatief om samen met twee bevriende wijnboeren een wijnroute op te zetten. Wat vandaag de dag een van de grootste toeristische trekpleisters is van Stellenbosch en andere Zuid-Afrikaanse wijngebieden, werd door Frans Malan in 1971 geïnitieerd. De Stellenbosch Wine Route markeerde het begin van het wijntoerisme en zorgde ervoor dat estate bottled wijnen van onafhankelijke wijnboeren hun weg naar de lokale en internationale markt vonden.

Als voorzitter van de voormalige Rural Foundation, speelde Frans tevens een leidende rol in de verbetering van de leefomstandigheden van de Kaapse landarbeiders, zowel op sociaaleconomisch als gezondheidsniveau. Hij pleitte onder meer voor het belang van eerlijke arbeidvoorwaarden en betere werkomstandigheden en tot op de dag van vandaag is sociale verantwoordelijkheid een belangrijk element in de bedrijfsfilosofie van Simonsig.  

 

THE MALAN LEGACY - DE SYMPATHIEKSTE WIJNFAMILIE VAN STELLENBOSCH

Simonsig Estate behoort nog altijd toe aan de familie Malan en wordt tegenwoordig geleid door Frans Malans zonen François en Johan. De broers hebben de taken goed verdeeld: François is wijnbouwer en verantwoordelijk voor de gang van zaken in de wijngaarden. Johan is keldermeester en leidt het werk in de wijnkelder. De Malans beschikken over ruim 200 hectare wijngaarden, beplant met een compleet aanbod aan typisch Zuid-Afrikaanse en internationale druivenrassen. Behalve met wijnbouw houdt de familie zich overigens ook nog bezig met fruitteelt. Het modern uitgeruste wijngoed ligt zes kilometer ten noorden van Stellenbosch en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

De erfenis van Frans Malan wordt door François en Johan inmiddels overgedragen op hun kinderen, die daarmee de derde generatie binnen Simonsig vormen en zelfs de elfde generatie in de totale wijngeschiedenis van de familie. Francois-Jacques, Christelle en Michael delen de ambities van hun vaders en zijn sinds enige tijd actief in het familiebedrijf. Francois-Jacques is brand manager voor Simonsig en Christelle financieel manager. Michael studeerde oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch en deed daarna enkele jaren ervaring op bij wijnhuizen in het binnen- en buitenland. Sinds 2017 is hij rodewijnmaker en al even enthousiast over het vak als zijn vader Johan, die hij op termijn zal opvolgen.  

De filosofie van de familie Malan draait om de productie van wijnen die op internationaal niveau als excellent worden beschouwd en die het unieke en veelzijdige terroir van Stellenbosch tot uitdrukking brengen. De Malans zijn ervan overtuigd dat wijn een geschenk van de natuur is, bedoeld om van te genieten en dat hun aanbod en service moeten bijdragen aan die typische Kaapse gastvrijheid.

Johan Malans verbondenheid met het land waarin hij is opgegroeid en dat hem heeft gevormd, blijkt duidelijk uit zijn uitspraak:

“Creating wine is a collaboration between the winemaker and Mother Nature. But she always has the upper hand -  you have to adjust to the curveballs that come your way”

 

DE WIJNEN - BREED ASSORTIMENT MET WIJNEN VOOR ELKE SMAAK EN ELKE PORTEMONNEE

Simonsig profiteert van de verscheidenheid aan terroirs en microklimaten die Stellenbosch rijk is. Hierdoor is het mogelijk om een scala aan druivenrassen te verbouwen die de basis vormen voor een uitgebreid en uiterst gevarieerd assortiment. Voor elke wijnliefhebber is er wel een favoriete Simonsig-wijn. Wijnen met of zonder houtrijping. Puur gevinifieerde monocépages van typisch Zuid-Afrikaans druiven zoals chenin blanc en pinotage, maar ook van chardonnay. En natuurlijk een aantal verfijnde blends, zowel op instapniveau als in het hogere segment. Een rode Cape-blend, met een hoofdrol voor pinotage, een iconische Bordeaux-blend en een intrigerende witte Rhône-blend. Er is een opwekkende rosé en natuurlijk is er de signature Kaapse Vonkelwijn, verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Simonsig maakt in alle categorieën en prijsklassen wijnen van een constant hoge kwaliteit.

Ook op het gebied van wijn en spijs gaat Simonsig met zijn tijd mee en raden de culinaire experts binnen het bedrijf steeds vaker combinaties met vegetarische en internationale gerechten aan. Vaak zijn dit gerechten die op het wijngoed worden geserveerd in Simonsigs eigen Cuvée Restaurant. Veel van de wijnen zijn bovendien geschikt voor veganisten.

 

Lees meer
Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Blijf op de hoogte van wijnnieuws en aanbiedingen!

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je winkelwagen is nog leeg!

Totaal incl. btw:€0,00