Menu
0

Talamonti - Abruzzen, Italië

Lees het verhaal van Talamonti - Abruzzen, Italië. En ontdek de historie van dit Italiaanse familiebedrijf, de mensen en hun wijnen!

Het Landgoed van Talamonti

Talamonti werd in 2001 opgericht door de familie Redmont – Di Tonno, in een prachtig, ongerept deel van de Abruzzen. Ons dagelijkse doel ligt in het voortdurend zoeken naar de beste interactie tussen de variëteit in onze wijngaarden, de blootstelling aan de zon, de trainingsmethode en de gewenste opbrengst, met als enige wens om ons unieke terroir zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen.

De wijngaarden van Talamonti zijn rond de eeuwwisseling uitgebreid tot 45 hectare in productie in de gemeente Loreto Aprutino. Naast de inheemse Montepulciano d’Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo zijn er nog andere variëteiten aangeplant. Pecorino werd bijvoorbeeld in 2004 geplant als onderdeel van een landgoedexperiment om het vermogen van andere variëteiten om zich aan te passen en zich te uiten te bestuderen. Onze wijngaarden omringen onze wijnmakerij en bevinden zich op 300 meter boven de zeespiegel, met ligging op het zuidoosten in de regio Tavo Valley.

De kelders zijn gevuld met tientallen eersteklas eikenhouten vaten, geselecteerd voor een grotere variëteit in herkomst, graan, kruiden en toastuur. Na een uitgebreid onderzoek naar de rijping van de Montepulciano d'Abruzzo-druif in houten vaten, heeft Talamonti ervoor gekozen om verschillende eikenhouten vaten van 300 liter en 3400 liter uit Oostenrijk, Frankrijk, de VS en Oost-Europa te gebruiken.

Het vinificatiegebied herbergt geselecteerde ultramoderne fermentatievaten van verschillende groottes om de verschillende percelen wijngaarden afzonderlijk te vinificeren. Daarnaast beschikken we over een eigen bottellijn en etiketteerapparatuur, aangekocht in 2008, om verticaal te integreren en zo een zo groot mogelijk deel van het proces persoonlijk te kunnen controleren.

“Toen ik negen werd, bood mijn vader mij mijn eerste glas wijn aan. Toen ik dichterbij kwam, hield hij me plotseling tegen en zei: 'Geen stop. Eerst moet je ernaar kijken, dan moet je het naar je neus brengen, en pas daarna kun je ervan genieten. De wijn vertelt je een verhaal. Je moet er goed op letten, want in dit glas wijn vind je het harde werk van de boer terug.”

–Luigi Veronelli

 

Het Terroir van Talamonti

Het landschap rondom ons landgoed is in de loop van miljoenen jaren sterk gevormd door meerdere gletsjerprocessen. De regio rond Loreto Aprutino vertoont geomorfologieën die typerend zijn voor glaciale en periglaciale omgevingen, waaronder gletsjercirkels, morenen, rotsgletsjers, roches montonèes, ketelgaten en bodems met een grondoppervlak met patronen. De studie van de bodems in de ketelgaten laat zien dat deze morfologieën bestonden uit reeksen begraven bodems die werden gekenmerkt door de aanwezigheid van door de wind geblazen vulkanische as. Het belangrijkste milieukenmerk van de huidige Abruzzen is echter de ongelooflijke biodiversiteit. De regio is gevuld met een indrukwekkend aantal nationale parken en grenst in het westen aan het Apennijnengebergte, in het zuiden aan het Maiella-gebergte, in het noorden aan het Sibylline-massief en in het oosten aan de Adriatische Zee. Ruim 20% van de regio Abruzzen is bedekt met bos.

Loreto Aprutino ligt op een zeer unieke locatie voor Midden-Italië. Op 300 meter boven de zeespiegel ligt Loreto Aprutino dicht bij een geomorfologische zeldzaamheid: de Ghiacciaio del Calderone, de meest zuidelijke gletsjer van Europa en de enige in het centrale Middellandse Zeegebied. De oorsprong van de naam “Loreto Aprutino” kan worden gevonden in de oude Romeinse tijd en wordt toegeschreven aan een bos van laurierbomen dat destijds het gebied domineerde. Loreto Aprutino heeft een eeuwenoude oorsprong die teruggaat tot cursieve, Romeinse en vroegchristelijke nederzettingen.

 

Het Klimaat in de Abruzzen rondom Talamonti

Het klimaat van Loreto Aprutino wordt sterk beïnvloed door zowel het Apenijnengebergte als de Adriatische Zee, elk slechts een paar kilometer verderop. De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar ligt echter rond de 15°C met een maximumtemperatuur van 35°C in de zomer en -2°C in de winter. De jaarlijkse neerslag wordt geschat op 700 mm. Tijdens de winter – hoewel de nabijheid van de Adriatische Zee vaker resulteert in mildere temperaturen dan in de rest van Midden-Italië – kunnen koude windstromen uit de Balkan de temperatuur dramatisch doen dalen en sneeuw veroorzaken. Dit resulteert in strengere winters dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad.

 

De Cultivars van Talamonti

Archeologische overblijfselen met betrekking tot de productie van wijn en extra vergine olijfolie zijn te vinden in de oude stad Loreto Aprutino. Deze duizendjarige traditie is vandaag de dag zo wijdverspreid geworden dat er van de 7500 inwoners in Loreto Aprutino meer dan 1400 producenten zijn, waaronder Talamonti.

De wijnen van Abruzzi worden door de eeuwen heen door verschillende auteurs geciteerd, waaronder Ovidius, Plinius en Martial. Verhalen over de gezondheidsvoordelen van de rode wijn uit de Abruzzen floreerden duizenden jaren geleden. Zelfs de remedie voor Hannibals paarden tegen scheurbuik in 216 voor Christus wordt toegeschreven aan Montepulciano d'Abruzzo.

Als gevolg hiervan hebben wijnproducenten in Toscane en de regio Abruzzen de afgelopen 200 jaar gedebatteerd over de ware oorsprong en het vaderschap van de naam “Montepulciano”. De verwarring komt voort uit het vermogen van beide om geweldige wijnen te produceren. De rijpingsperioden voor Sangiovese en Montepulciano liggen echter ver uit elkaar, wat het verschil aantoont. Wat Trebbiano betreft wordt er in 1303 al één kloon genoemd door de Bolognese agronoom De Crescentiis. Deze druif wordt in het grootste deel van Italië aangeplant, maar alleen in specifieke terroir komt de druif echt tot zijn recht. Hoewel er veel klonen van Trebbiano bestaan, kan slechts één daarvan worden vergeleken met de grote witte wijnen van de wereld: Trebbiano d’Abruzzo geproduceerd in Loreto Aprutino. Vaak vergeleken met Semillion door experts, kan Trebbiano d'Abruzzo van Loreto Aprutino zelfs na 10 jaar een indrukwekkende frisheid en jeugdige kenmerken vertonen, een ongebruikelijke prestatie voor de meeste Italiaanse blanken.

Vergeet bovendien niet dat Loreto Aprutino de thuisbasis is van de eerste Denominazione d’Origine Protetta voor olijfolie van Europa: de Aprutino-Pescarese DOP, toegekend op 1 juli 1996 door de Europese Unie.

 

Het Team van Talamonti

Het personeel van Talamonti wordt geselecteerd uit een pool van jong talent, rijk aan groot potentieel. We leiden onze medewerkers op om te evolueren naar een samenhangend leiderschapsteam dat klaar is om zijn eigen stempel te drukken. Zij zijn de toekomstige sterren van de regio en delen een helder gemeenschappelijk doel: innoveren in de regio Abruzzen en de kwaliteitsnorm worden voor de regio over de hele wereld. Het doel van Talamonti ligt in het voortdurend onderzoeken, verbeteren en ontwikkelen van ons eigen erfgoed.

Talamonti, een van de eerste familiebedrijven in de Abruzzen die zich richtte op klanttevredenheid, begon in 2007 met het certificeren van de productie en klanttevredenheid bij SGS (ISO 9001). Zoals beschreven door de woorden van de Franse dichter Paul Valery, kunnen de beste wijnen worden vergeleken met onberispelijke parels: “het kostbare werk van een reeks met elkaar verweven oorzaken en gevolgen”.  Bij Talamonti bootsen we dit uitgebreide en tijdrovende proces na dat door de natuur wordt gevolgd. Elke laag is een belangrijk onderdeel van het eindresultaat en verbetert de onderliggende lagen. De wijnbereidingsfilosofie van Talamonti ligt besloten in deze woorden: het begrijpen van de oorspronkelijke grondstof en het interpreteren van de kleinste details. Stap voor stap door alle fasen van het oenologische procesverloop.

De diepgaande kennis van de wijnmaker, gekoppeld aan de constante inzet van de keldermeester bij de aandachtige verwerking van de rijpste druiven, garandeert een hoge kwaliteitsstandaard die gedijt in de meest complexe parfums en aroma's, allemaal met volledige respect voor het land van herkomst.

Lees meer
Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Blijf op de hoogte van wijnnieuws en aanbiedingen!

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je winkelwagen is nog leeg!

Totaal incl. btw:€0,00