Menu
0
28Jun2024
Welke wijn bij asperges? De beste wijntips van vinoloog Danny!

Welke wijn bij asperges? De beste wijntips van vinoloog Danny!

Door: Romy Veul & Danny HooijbergReacties: 0

Welke wijn bij asperges? De beste wijntips van vinoloog Danny!

Het aspergeseizoen gaat in april weer van start. Als aspergeliefhebber kijk je daar vast net zo reikhalzend naar uit als ik. Het betekent dat de heerlijke asperges in roomsaus met ham en ei weer op tafel kunnen. Of wat dacht je van asperges met zalm? Hoe je ze ook eet, een aspergegerecht is wat mij betreft pas compleet met een goed glas wijn erbij. Nu is de vraag alleen: welke wijn past bij asperges? En hoe maak je de juiste keuze? Ik geef je mijn tips voor aspergewijn.

Wijn en asperges

Wijn en asperges zijn wat mij betreft een match made in heaven. Tenminste, als je weet welke wijn je bij asperges het beste kunt kiezen. Nadenken over je wijn-spijscombinatie kan ik je absoluut aanraden als je nog meer van zowel je gerecht als van je glas wijn wilt genieten. Met een passende wijnkeuze komen de wijn én het gerecht beter tot hun recht. Je weet zeker dat de wijn de smaak van asperges niet tekort doet. En dat je andersom ook nog iets van de wijn proeft naast de wat uitgesproken smaak die asperges van zichzelf hebben.

Welke wijn past bij asperges?

Er is niet één specifieke wijnsoort die je altijd drinkt bij asperges. Welke wijn je het beste bij asperges kunt kiezen, hangt vooral af van het soort asperges en hoe je ze klaarmaakt.

Welke wijn bij witte asperges?

Witte asperges smaken vaak wat meer romig en zoet dan groene asperges. De smaak is iets zachter. Daarom kun je bij witte asperges het beste kiezen voor een zachte wijn (vaak een witte wijn). Dan weet je zeker dat de wijn niet afleidt van de asperges.

Welke wijn bij groene asperges?

Staan er groene asperges op het menu? Deze hebben de typerende, stevige smaak zoals je die van asperges kent. Bij groene asperges kun je niet alleen een mooie witte wijn drinken. Eventueel kun je hierbij ook voor rode wijnkiezen. Dan wel bij voorkeur een wat zachtere wijn. Verder passen bij groene asperges wijnen die wat fris en zuur zijn.

Welke wijn bij welk gerecht?

Ook speelt bij de vraag ‘Welke wijn bij asperges?’ een rol wat je nog meer in het aspergegerecht verwerkt. Bij een traditionele combinatie van asperges met botersaus, ham en eieren past een boterachtige witte wijn bijvoorbeeld goed. Eet je asperges met vlees? Dan kun je soms ook een zachte rode wijn kiezen.

Verder maakt het uit hoe je de asperges bereidt. Rauwe asperges zijn wat meer bitter; dat vraagt om wijnen die daarbij passen. Een droge witte wijn als sauvignon blanc is hierbij bijvoorbeeld een goede keuze. Daarmee komt het bittertje meer naar voren. Kook je de asperges? Dan is de smaak wat minder intens, en meer zacht en zoet. Dat vraagt om een zachtere (witte) wijn.

Wat is echte aspergewijn?

Vaak wordt Pinot Blanc als dé aspergewijn gezien. Maar staar je niet blind op alleen die wijnsoort. Ook veel andere wijnen passen verrassend goed bij aspergegerechten.

Over het algemeen is mijn advies om voor witte wijn te gaan bij asperges. En dan bij voorkeur witte wijn die droog en zacht van smaak is. Zware rode wijn is qua smaak een minder goede match met asperges.

Verder raad ik je aan om voor een wijn te kiezen die geen of weinig houtrijping heeft gehad. Wijnen zonder houtrijping combineren vaak prettiger met de asperges.

Neem daarnaast voor een wijn die niet te zwaar en niet te licht is. Bij een te zware wijn proef je de typerende aspergesmaak minder goed. Bij een te lichte wijn proef je enkel nog de asperges en verdwijnt de wijnsmaak te veel naar de achtergrond.

Mijn beste wijntips bij asperges

Zoek je een perfecte combinatie van wijn en asperges? Deze vier wijnen zijn mijn persoonlijke aanraders bij asperge-gerechten.  

Gustave Lorentz  - Cuvée des Asperges

Ten eerste de Gustave Lorentz Cuvée des Asperges uit de Franse Elzas. Bij dit mooie wijnhuis ben ik zo’n twee jaar geweest om met eigen ogen te zien hoe zij met veel passie de lekkerste wijnen maken. Dit moderne wijnbedrijf in het dorpje Bergheim is naar mijn mening heel sterk in het maken van wijn van de pinot blanc-druif. Ook deze zalige Cuvée des Asperges is daarvan gemaakt.

Het is een populaire wijn in mijn winkel met een typerende bleekgele kleur, een zachte en frisse smaak en de geur van appel en peer. Een mooie wijn om te drinken bij het traditionele aspergegerecht met krieltjes, ham en échte boter.

George Gustav Huff - Riesling Roter Hang

Verder vind ik de George Gustav Huff Riesling Roter Hang van het wijnhuis Huff uit het Duitse Rheinessen een absolute aanrader. Op bezoek bij de wijngaarden van George en Gustav Huff heb ik deze Riesling gedronken op de plek waar hij vandaan komt. Fantastisch!

De rode klei in de grond in de regio Rheinessen maakt dat de wijn wat frisser en een beetje kalkachtig smaakt. De steile hellingen op het zuiden waar de wijngaarden liggen, krijgen veel zon. Dat maakt dat de druiven in de wijn geuren afgeven van appel en peer, maar ook van perzik en nectarine.

Dit is een mooie wijn bij asperges, zeker als je ze combineert tot witvisgerechten als kabeljauw met worteltjes en peterselie.

Pfaffl Vom Haus - Grüner Veltliner

Daarnaast is de grüner veltliner van Pfaffl een van mijn favoriete aspergewijnen. Deze Oostenrijkse wijn uit Niederösterreich zal je verrassen. De nummer 1 druif van Niederösterreich is de grüner veltliner; daarmee maakt Pfaffl in mijn ogen een echte voorbeeldwijn. Een grüner veltliner zoals deze wijnsoort hoort te smaken!

Door het koele klimaat geven de druiven een wat frissere wijn met een hogere zuurgraad. Dat klinkt niet erg lekker, zou je zeggen. Maar deze zuurgraad of frisheid past goed bij wat “vettere” gerechten, zoals asperges met roomsaus. Verder zit in deze wijnsoort een klein “belletje”: het koolzuurgas dat ontstaat doordat de vergisting van de wijn op de fles nog even is doorgegaan.

De wijn heeft geuren van groene appel en steranijs. Een heerlijke wijn om te serveren als je asperges eet met gravad lax(gemarineerde zalm). Of wanneer je asperges met gewokte gamba’s in zoetzure saus op het menu hebt staan.

Domaine des Nuges - Beaujolais Villages Nouveau

Zoek je een zachte rode wijn om te drinken bij groene asperges? Dan kan ik je deze beaujolais van Domaine des Nuges van harte aanraden. Beaujolais is een wijn die niet veel mensen zelf uit het schap pakken, vanwege het zure en hoofdpijnimago dat de Beaujolais Primeur vroeger had.

Maar deze Beaujolais Villages Nouveau is anders. Hij wordt gemaakt van gamay-druifjes die op wijngaarden hoger op de heuvels groeien. Daardoor ontwikkelen ze meer suikers, geur en smaakstoffen. Ook wordt de wijn op een andere manier gemaakt dan de traditionele Beaujolais Primeur, waardoor deze een zachtere smaak heeft.

Je ziet een mooi donkerrode kleur en je proeft een heerlijk zachte wijn op je tong. Verder ruik je in je glas rijp rood fruit, zoals aardbeien en frambozen. In combinatie met groene asperges biedt deze wijn een fantastische smaakbeleving.

Persoonlijk advies: welke wijn bij asperges?

Heb jij verse asperges op het menu staan en ben je benieuwd welke wijn bij de asperges in jouw gerecht past? Of heb je om een andere reden behoefte aan wijnadvies? Ik geef je graag advies over een wijn die past bij jouw gerecht en/of voorkeuren.

Kom voor persoonlijke wijntips langs in mijn winkel in Bennebroek. Of stel me je wijnvraag via [email protected] of via 023 – 584 62 27. Dan denk ik met alle plezier met je mee. 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief De Wijn Bode

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je winkelwagen is nog leeg!

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.